Ga naar de inhoud

Bij zonder huis

Home » Goede doelen » Bij Zonder Huis

Bij zonder Huis organiseert workshops waarbij duurzame bijenhotels gemaakt worden van hergebruikte materialen.

Verspreid door Utrecht proberen ze minimaal eens per maand een workshop te geven waarbij je alles leert over het maken, onderhouden én laten slagen van een bijenhotel. De workshops worden gratis aangeboden en Bij zonder Huis is afhankelijk van vrijwillige donaties.

Welke bijen leven er in Nederland?

In heel Nederland komen ongeveer 370 verschillende bijensoorten voor. In onze tuinen zijn dat zo’n twintig tot vijftig soorten. Deze bijen hebben allemaal een individueel specifieke bouw, levensstijl, en variërende tijden dat ze actief zijn. Ook kunnen ze ofwel sociaal of solitair zijn. Het gaat tegenwoordig helaas niet zo goed met de bijen.

Solitaire bijen

Solitaire (wilde) bijen zijn heel erg belangrijk voor de bestuiving van planten, waaronder een groot deel ook bestaat uit ons voedsel. Deze solitaire bijen zijn anders dan bijvoorbeeld honingbijen, die in een kolonie leven en aangestuurd worden door een bijenkoningin.

Helaas gaat het tegenwoordig niet zo goed met de wilde bijen. De populaties zijn in grote getale aan het afnemen. Door de sterke versnippering van natuurgebieden door grootschalige landbouw van bijvoorbeeld graan, heeft ervoor gezorgd dat er een tekort aan voedselvoorziening voor bijen is ontstaan.

De bijen in de stedelijke omgeving

In het verleden was er rondom bewoonde gebieden nog voldoende ruimte voor bovengronds nestelende bijen om zich te vestigen. Zij deden dit bijvoorbeeld in wild begroeide stukken land, rottend hout, gaten in voegen of in zachte mortel. Tegenwoordig is het stedelijk gebied erg efficiënt volgebouwd. Bijna elk gaatje en kiertje is dichtgemetseld. Hierdoor zijn er weinig van dit soort plekken meer over waar deze bijen zich kunnen vestigen.

Hoe kunnen we de bijen redden?

De makkelijkste manier om om de bijen zonder huis te helpen is het vergroenen van onze achtertuinen, balkons, perkjes en daken. Door nestmogelijkheid te creëren en deze plekken te voorzien van voedsel kunnen we de bijen een handje helpen.

Het plaatsen van een bijenhotel in combinatie met planten en bloemen die geschikt zijn voor bijen, maken al een grote verandering. Door aan de door bijen gestelde eisen te voldoen zal een solitaire metselbij of klokjesbij zich graag in jouw bijenhotel vestigen.

Support Bij zonder Huis

Tijdens Cycling 4 Climate op 24 augustus gaan we zoveel mogelijk kilowatturen bij elkaar trappen en daarmee geld ophalen voor onder andere dit initiatief. Schrijf je vandaag nog in en support Bij zonder Huis! De andere duurzame projecten vind je hier.