Ga naar de inhoud

Open Energiedag 17 september

Fiets langs duurzame energieprojecten bij jou in de buurt

Verschillende duurzame bedrijven zetten op 17 september a.s. hun deuren open zodat jij met eigen ogen kunt zien hoe een duurzame toekomst eruit ziet. En wat is er nu leuker dan de door de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie georganiseerde Open Energiedag op de fiets te bezoeken? Voor die mensen hebben we een aantal fietstochten ontworpen zodat je nog meer projecten op één dag kunt bekijken én lekker kunt fietsen door prachtige delen van Nederland.

De tochten zijn niet uitgepijld en ook niet van te voren gereden. Er kunnen dus lokale omleidingen zijn als gevolg van bijvoorbeeld werkzaamheden. Check voor je op pad gaat ook even de openingstijden, want die zijn niet voor elk project hetzelfde. Veel fietsplezier en we horen graag wat je er van vond!

Het Cycling 4 Climate team i.s.m. de NVDE

Kies een van de 7 routes

Je kunt kiezen tussen een fietstocht in een van de volgende provincies. Klik op de betreffende provincie hieronder voor meer informatie, of bekijk hier direct alle routes.

Utrecht (83 km)
Gelderland (100 km)
Groningen (70 km)
Flevoland (31 km)
Noord-Holland (96 km)
Brabant (125 km)
Zuid-Holland (51 km)

Als je de route op je fietsnavigatie wilt zetten, klik dan bovenin het betreffende routekaartje hieronder op de oranje titel om de GPX file via Ride With GPS te downloaden. Klik daar vervolgens bovenin op menuknop More -> Export as file -> GPX Track.

Fietstocht Open Energiedag Utrecht (83 km)

start: Warmtenet Amersfoort; Daam Fockemalaan 10 Amersfoort

Energiewandeling langs monumentaal Amersfoort. Samen met de Amersfoortse Gidsen laat Warmtebedrijf Amersfoort u op de Open Energiedag zien hoe ook monumenten duurzaam kunnen worden verwarmd. Hoe de techniek werkt van het slim, groen warmtenet. Maar ook vanuit welke hernieuwbare bronnen dat gebeurt. We krijgen een uniek kijkje in zowel Leerhotel Het Klooster als het Hoornbeeck College, die beiden voor Warmtebedrijf Amersfoort kozen, terwijl de gidsen alles vertellen over de cultuurhistorie in dit bosrijke gebied. De wandelingen starten om 10.00 uur en om 14.00 uur vanuit de Kruisherenzaal in het Leerhotel.

stop 1: Daikin Experience Centre; de corridor 27 breukelen

(warmtepomp)
Kijk, ervaar en leer meer over Daikin in het Experience Center. Wij laten de bezoekers van het Daikin Experience Center graag zien hoe onze hoge kwaliteit binnenklimaat oplossingen in woningen en/of gebouwen zorgen voor een optimaal en duurzaam comfort. Er zullen rondleidingen en presentaties worden verzorgd voor de bezoekers op 17 september.

stop 2: Rijne Energie; Brusselplein Utrecht

(zonne-energie op land, zonne-energie op water en windenergie)
Rijne Energie is de energiecoöperatie achter het grootse energiepark in Utrecht, waarmee we samen duurzame elektriciteit voor 80.000 huishoudens kunnen opwekken!
In de polders Rijnenburg en Reijerscop realiseren ruim 600 bewoners uit Utrecht en omgeving een groot energielandschap. Met windmolens en zonnevelden gaan we hier samen duurzame elektriciteit opwekken voor ruim 30.000 huishoudens. Na lange voorbereiding en uitgebreide studies gaat de energie-cooperatie Rijne Energie samen met haar partners de Windvogel, Eneco en BHM Solar nu het vergunningsproces in. Samen met nog veel meer inwoners verwachten we in de polders vanaf 2026 de eerste duurzame energie te kunnen opwekken. Doe je mee? Laat je informeren en neem alvast een kijkje in de toekomst! Let op! We zijn dit jaar van 9.00 – 12.30 te vinden zijn op het Mereveldplein, 3454CL in Utrecht en van 13.30 – 16.30 in Leidsche Rijn Centrum Utrecht (Brusselplein, 3541 BG Utrecht).

Fietstocht Open Energiedag Gelderland (100 km)

start: Zonnepark Azewijn; Reefweg 5 Azewijn

(zonne-energie op land)

Zonnepark Azewijn is het oudste zonnepark van Nederland. In 2020 is het zonnepark compleet vernieuwd. Op het zonnepark liggen 17000 zonnepanelen die gezamenlijk een vermogen produceren van 4,75Mw. Goed voor het leveren van energie aan 1500 huishoudens. Het gehele zonnepark is dynamisch ingeregeld en levert energie op basis van behoefte, hierdoor wordt er nooit teveel stroom op het net geleverd. De stroom wordt afgenomen door de steenfabriek in Azewijn. 
Op deze dag verzorgen wij rondleidingen en presenteren wij wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een zonnepark. Op het terrein lopen schapen los rond en kunt u zien hoe dit landschappelijk is ingepast.
09:00 – 16:00

stop 1: Energiepark Koningspleij; Arnhem

(zonne-energie op land, windenergie)
Rijn en IJssel Energie Coöperatie heeft samen met Prowind drie windmolens gebouwd langs de Pleijroute in Arnhem. Sunvest heeft een zonneveld ontwikkeld onder de molens. Wij hebben een informatiecentrum gebouwd naast deze projecten waarin wij graag vertellen over de totstandkoming en werking van deze mooie projecten. Extra aanwijzingen voor route : Aan het eind van de Nieuwe Havenweg (die loopt dood), onder de molens.
10:00 – 16:00

stop 2: Solarpark De Kwekerij; Stekweg Hengelo

(zonne-energie op land)
Solarpark de Kwekerij in Hengelo Gld. is zowel een zonnepark als een natuurpark. Op één locatie wordt lokale groene stroom opgewekt, natuur ontwikkeld en groeit de biodiversiteit. Het combineren van deze verschillende functies maakt dat de Kwekerij het ‘energie landschap’ van de toekomst is. In het zonnepark wekken ca. 7.000 zonnepanelen duurzame energie op. Dat is voldoende voor ruim vijfhonderd huishoudens. Daarnaast is er in het park volop gelegenheid om te recreëren in de natuur. Na een mooie wandeling door het park kunt u even uitrusten aan een van de prachtige picknicktafels.
Tijdens de open dag kunt u deelnemen aan een rondleiding of zelf door het zonnepark wandelen. De gemeente Bronckhorst is aanwezig met een mobiel informatiehuisje (Op Morgen Mobiel) en geeft informatie over biodiversiteit, energie en klimaat. Evt. extra aanwijzingen voor route : Het zonnepark ligt aan de noordkant van het dorp Hengelo Gld. 10:00 – 15:00


Fietstocht Open Energiedag Groningen (70 km)

start: Showroom Anders verwarmen; Zwedenweg 3 hoogezand

(zonne-energie op dak, zonnewarmte, warmtepomp, mobiliteit, biomassa)
Wij openen op 17 september onze showroom in Hoogezand. Daar staat een werkende biomassaketel, werkende lucht/ water warmtepompen en een werkend PVT-systeem opgesteld. Ook kunnen wij laten zien wat het betekent om elektrische mobiliteit te hebben.
Wij leiden rond door de showroom en vertellen wat de verschillende oplossingen kunnen betekenen. Welke keuzes er te maken te maken zijn en waarom. We leggen de werking uit van warmtepomptechniek en laten ook zien op welke manier er zoveel als mogelijk eigen zonne-energie ingezet kan worden voor eigen gebruik. 08:00 – 17:00

stop 1: Zonnepark Halo; westerstukkenweg 2 langelo

(zonne-energie op land)
Het zonnepark Halo Langelo van 1,1 MW is volledig eigendom van de Energiecoöperatie Noordseveld. Het park levert lokale stroom voor circa 400 huishoudens. De opbrengsten worden geherinvesteerd in nieuwe duurzame projecten. Het ligt tegen de gasopslaglocatie van de NAM in Langelo aan, en heeft ca. 3300 panelen.
Op de open energiedag krijgt u de mogelijkheid tot een bezichtiging en uitleg van techniek en lokaal eigendom. Op de locatie zijn de ontwikkelaar en een bestuurslid van Energiecoöperatie Noordseveld aanwezig die u het zonnepark kunnen laten zien en alles vertellen over het project. Let op: de locatie is naast de ingang van de gasopslag. 10:00 – 12:00

stop 2: Biodiversiteit op Zonnepark Vierverlaten; Aduarderdiepsterweg 9c Groningen

(zonne-energie op land)
Dit zonnepark is 100% in eigendom van bewoners. Bijzonder aan het park is dat Grunneger Power inzet op landschappelijke inpassing en het vergroten van de biodiversiteit op het park. Rondleidingen over het zonnepark met uitleg over het project biodiversiteit op zonneparken. Een rondje langs planten, insecten en andere dieren die het park bewonen. In gesprek over opwek van zonne-energie door en voor Groningers. Beperkt parkeergelegenheid. Bij voorkeur per fiets het zonnepark bezoeken. Bezoektijden: 3 rondleidingen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur 13:00 – 15:00

stop 3: Zon Op Alle Daken – coöperatie GOED; Schoolholm 10 Groningen

(zonne-energie op dak)
Op het dak van Schoolholm 10 en 17 liggen 222 zonnepanelen. Met uitzicht op het Forum en de Martinitoren. De opbrengsten van de opgewekte stroom worden uitgedeeld aan huurders in energiearmoede aan de Schoolholm, die onder de GOED daken wonen. Ben je benieuwd hoe dat werkt? Musetta van coöperatie GOED staat op het dak klaar om meer over de zonnepanelen en het delen van de opbrengsten te vertellen! 14:00 – 17:00

Fietstocht Open Energiedag Flevoland (31 km)

start: Windpark windplanblauw; De Maalstroom 2 Swifterbant

(windenergie)
In de noordwesthoek van Flevoland wordt onder de naam Windplanblauw een nieuw windpark ontwikkeld. 74 windmolens worden vervangen door 61 nieuwe, met meer vermogen. Deze wekken een hoeveelheid stroom op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van ca. 450.000 huishoudens. Ga mee op tournee naar windpark Windplanblauw. Als alles volgens planning verloopt, staan in september de 37 nieuwe windmolens van Windplanblauw op land. En in het IJsselmeer wordt gewerkt aan de fundaties voor de 24 nieuwe windmolens.
Aanmelden is niet verplicht, maar wel handig als je zeker wilt zijn van een plekje in de bus. Hou onze website in de gaten voor de tijden en de opstapplaats! 11:00 – 13:30
https://windplanblauw.nl/nieuws/open-energiedag/

stop 1: Windplan Groen Dronten; De Morinel 35 Dronten

(windenergie)
Windplan Groen is het plan voor het grootste park van windmolens op land in Nederland. Tot 2024 worden 86 nieuwe windturbines gebouwd in elf afzonderlijke windparken. Bestaande windmolens worden gedemonteerd. In en om het park met tijdelijke kantoren is van alles te doen: in de diverse kantoorunits is informatie verkrijgbaar over de 11 windparken binnen Windplan Groen. Deskundigen vertellen bezoekers ook alles over geluid, slagschaduw en obstakelverlichting. En jeugd kan zich buiten vermaken op div. speeltoestellen. Vanaf het kantorenpark kunnen bezoekers naar één of meer windparken gaan. (exacte locaties volgen in de weken voorafgaand aan de Open Energiedag) 10:00 – 15:00

stop 2: Windpark Hanze; Ketelweg 16 Dronten

(windenergie)
Windpark Hanze bestaat uit 15 windturbines en is gelegen in de gemeente Dronten in het noordoosten van Flevoland. Het windpark is onderdeel van Windplan Groen. In het voorjaar van 2022 is gestart met de bouwwerkzaamheden. Naar verwachting wordt het windpark begin 2024 volledig in gebruik genomen. Hoeveel ruimte heeft een hijskraan nodig om de nieuwe windmolens te bouwen? Hoe groot zijn bouten en moeren waarmee het onderste torendeel aan de fundering wordt bevestigd? Bij Windpark Hanze kun je dit met eigen ogen zien. Bezoekers zijn welkom tussen 10.30 en 14.30 uur aan de Ketelweg 16. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Fietstocht Open Energiedag Noord-Holland (96 km)

start: Korenmolen de Zandhaas Wüstelaan 83 Santpoort,

(windenergie)
Korenmolen de Zandhaas is een ambachtelijke korenmolen met een generator om stroom op te wekken. Op de Open Energiedag kunt u komen kijken bij een werkende korenmolen, mits er voldoende wind is. 10:00 – 17:00

stop 2: Bliq. Aansturing van batterijen; Hogeweyselaan 145 Weesp

(zonne-energie op dak, opslag)
Met een bezoek aan onze showroom in Weesp leer je alles over slimme batterij-aansturing en hoe jij daarmee je energiefactuur kunt verlagen. Van installatie van de Bliq-vanger aan de omvormer tot het inzien van jouw persoonlijke data in de Bliq-app. We nemen je mee in het zonne-energie opslag systeem dat bij jou geïnstalleerd wordt en alles wat erbij komt kijken.
Er is veel te beleven. Kom kijken bij zonnepanelen van het merk Denim, bekijk een werkende PV installatie, volg een demonstratie over hoe batterijen aangestuurd worden met Bliq. En bekijk alles wat je nodig hebt op het gebied van zonne-energie en opslag. Ook haal je een Nelis-ijsje bij de ijskar. 10:00 – 16:00

stop 3: Zonneveld, Zuid-Rijnlanderweg 787 Hoofddorp.

Energieloket Haarlemmermeer organiseert zes activiteiten op locatie. Twee Haarlemmermeerders stellen hun huis open in Hoofddorp en Nieuw-Vennep en men kan een bezoek brengen aan een windmolen in Weteringbrug, een zonneveld in Hoofddorp en een zonnedak in Abbenes.

De gemeente vertelt over lokaal eigenaarschap van stroomopwekking. 10:00 – 12:30

stop 4: Informatiemarkt Prins Hendriklaan 33 Hoofddorp

(zonne-energie op land, zonne-energie op dak, windenergie, warmtepomp, mobiliteit, warmtenet)
Alles wat je wil weten over energie besparen, zelf opwekken, duurzaam verwarmen en lokaal energie opwekken. Én we delen gratis radiatorfolie uit. Er zijn verdiepingssessies over: Gemeentelijke warmtevisie, Klimaatverandering en Warmteplan Zwanenburg (Polderwarmte). De volgende onderwerpen en partijen zijn aanwezig: Zon op Haarlemmermeer Energieloket Energiebank Polderwarmte Tegenstroom Meerwind Ymere Warmte visie Gemeente Haarlemmermeer Laadinfrastructuur voor EV’s. Informatiemarkt over alle duurzame initiatieven in Haarlemmermeer. Kom naar de grote zaal van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. 10:00 – 16:00

stop 5: De Koepel Haarlem; Harmenjansweg 4 haarlem

(warmtepomp, bodemenergie)
De Koepel is de bestemming in Haarlem voor mensen en bedrijven die met een unieke stip aan de horizon de toekomst tegemoet treden. De Koepel biedt verbazingwekkend perspectief op hotel, restaurant, film, opleiding en digitale ontwikkeling.
Genietend van een hapje en een drankje word je tijdens de bouwfilm meegenomen in de renovatie van wat eerst een gevangenis was, naar een smeltkroes van bruisende en indrukwekkende bedrijvigheid, waar cultuur, onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar komen. Na de film dalen we af naar de spectaculaire techniekruimte, waar je met je eigen ogen kunt zien hoe dit gigantisch gebouw verwarmd en verkoeld wordt. Maak er een fantastisch dagje weg van voor het hele gezin en laat je verrassen door de mix van historie en hedendaagse technieken zoals de bronnen van de bodemenergietechniek. 13:00 – 16:00

stop 6: Demonstratiecentrum voor diverse soorten warmtepompen; Gedempte Oude Gracht 24 Haarlem

(warmtepomp)
Bij het Experience Center worden warmtepompen werkend gedemonstreerd. De bovenliggende woningen worden verwarmd met de warmtepompen van de winkel. Het pand is geheel aardgasvrij. Operationeel zijn een full electric warmtepomp en ook een hybride warmtepomp. Bezoekers mogen het dak opgaan om de warmtepompen te ervaren. 09:00 – 16:00

stop 7: Zon op Garenkokerskwartier Kinderhuissingel 1H Haarlem

(zonne-energie op dak)
In het Garenkokerskwartier is een collectief zonnedak gerealiseerd op het Seinwezen (postcoderoos project). De zonnestroomdelen zijn in bezit van 24 bewoners in de wijk.Op de Open Energiedag is het zonnedak te bekijken en geven we uitleg over deelnemen aan collectieve zonnedaken. 13:00 – 16:00

stop 8: KweekZon Ter Spijtstraat 1 C Haarlem

(zonne-energie op dak)
KweekZon heeft ruim 660 panelen geplaatst, een groot deel vormen de panelen het dak van de lage kas, een deel is geplaatst op de hoge kas en timmerloods. De installatie is gerealiseerd door twee installateurs, Liander en de gemeente Haarlem als subsidie verstrekker én eigenaar van de kassen. KweekZon bestaat uit 123 huishoudens die hebben geïnvesteerd in de installatie met een totale capaciteit van ruim 218.350 Wattpiek. Daarmee hebben zij recht op de winst én korting energiebelasting van zo’n 180 MWh aan opwek per jaar. Er is een rondleiding rondom de zonnestroom installatie, uitleg van de manier waarop deze is gerealiseerd én hoe leden profiteren van de voordelen. 13:00 – 17:00

Fietstocht Open Energiedag Brabant (125 km)

start: Duurzaam Opgewekt: Paleiskwartier Noord; Hugo de Grootlaan 82 Den Bosch

(bodemenergie)
Ruim 900 woningen en een aantal bedrijven in het architectonische Paleiskwartier-Noord krijgen warmte van Duurzaam Opgewekt. *** Op deze locatie is helaas niemand aanwezig voor een toelichting. ***

stop 1: Zonneweide De Blauwe Poort; Middenweg 4 beek en donk

(zonne-energie op land, zonnewarmte)
Zonneweide De Blauwe Poort wekt met 9,5MW voldoende groene energie op voor zo’n 3.000 huishoudens. Het is de bedoeling dat juist de omgeving voordeel heeft van dit project. Daarom werken we samen met Stichting Platform Duurzaam Laarbeek. Tijdens de Open Energiedag is het park net in werking. Het heeft een natuur- en sociaalinclusief ontwerp en een uitkijktoren waar mensen vanaf kunnen kijken. Er zullen elk half uur rondleidingen zijn en uiteraard zijn er leuke extra’s.
We vragen je om je aan te melden via ons inschrijfformulier zodat we rekening kunnen houden met het aantal mensen, dit kan via: https://forms.gle/F5yzN32mHsYfNckc8
10:00 – 13:00
https://www.zonneweidedeblauwepoort.nl/nieuws/2022-08-22-zonneweide-de-blauwe-poort-opent-deuren-tijdens-de-open-energiedag

stop 2: Bio-energiecentrale Cuijk (BECC); Lange Oijen 31 Cuijk

(biomassa)
Bezichtiging van een van de grootste bio-energiecentrales van Nederland, met uitleg van de techniek en de maatschappelijke impact. Graag vooraf aanmelden via [email protected].

Fietstocht Open Energiedag Zuid-Holland (51 km)

start: Navetto; Arij Koplaan 3 vlaardingen

(zonne-energie op dak, warmtepomp, opslag)
Open Energiedag 2022 bij Navetto! Als groothandel is het onze missie een bijdrage te leveren aan de energietransitie, met behulp van decentraal opgewekte schone energie. Daarom willen wij u op zaterdag 17 september graag meenemen in de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Van elektriciteit opwekken op uw dak tot verbruiken van deze elektriciteit door uw elektrische auto op te laden of door middel van elektriciteit. Tevens geven wij u een rondleiding door ons pand om u een idee te geven wat er gebeurt voor de zonnepanelen op uw dak liggen. Wij nodigen u graag 17 september uit voor een kop koffie en laten u graag de mogelijkheden zien waarmee u met uw woning een bijdrage kan leveren aan de energietransitie. U bent welkom in ons pand van 09:00 uur tot 16:00 uur.

stop 1: Trias Westland; lange broekweg 70 Naaldwijk

(geothermie)
Trias Westland is een aardwarmtelocatie met twee aardwarmtebronnen op 2,3 kilometer diepte. Met de twee aardwarmtebronnen maakt Trias Westland voor 56 bedrijven en 345 woningen in Liermolen duurzame warmte beschikbaar. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse warmteverbruik van 35.000 tot 40.000 huishoudens!
Ontdek alles over aardwarmte bij Trias Westland tijdens de Open Energiedag. We geven een rondleiding op de aardwarmtelocatie. Wij vertellen meer aardwarmte, en hoe de warmte van Trias Westland meer dan 245 hectare glastuinbouw, de bloemenveiling én 345 woningen van duurzame warmte voorziet. Let op: voor de rondleiding moet u zich aanmelden. Dat kan hier. Zonder aanmelding is het helaas niet mogelijk de rondleiding te volgen. 10:00 – 14:00
https://connect.hvcgroep.nl/2022-09-17-Open-Energiedag_05-Page—Registration-Trias.html

stop 2: Aardwarmte Vogelaer wateringseweg 76 poeldijk

(geothermie)
Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk (Zuid-Holland, dichtbij Den Haag) is een initiatief van zeven tuinders. De installatie verwarmt de kassen van 17 tuinbouwbedrijven. De aardwarmtewinning draait sinds begin 2017. Ook is er een uitgestrekt warmtenet aangelegd. Beide putten liggen op een diepte van 2.500 meter en pompen water op van circa 85 °C. Op zaterdag 17 september worden bezoekers ontvangen op het terrein van aardwarmteproject Vogelaer met zicht op de installatie. Medewerkers en afnemers vertellen de bezoekers het gehele proces van de winning van aardwarmte aan de hand van informatieborden en foto’s. Uiteraard kunnen bezoekers vragen stellen en ontvangen zij na afloop een leuk aandenken aan hun bezoek en kunnen zij een informatiefolder meenemen. 10:00 – 14:00

stop 3: Nieuwe Energie voor Groenoord Jozef Oreliosingel 159 Schiedam, 3122 AM

(warmtenet)
Groenoord is een van de eerste wijken in Schiedam waar we overgaan op nieuwe warmte. We zijn gestart met de aanleg van een warmtenet en om de huurwoningen van Woonplus klaar te maken om hierop aan te sluiten. De woningen krijgen o.a. verbeterde isolatie, nieuwe radiatoren, een warmte-afleverset en een inductiefornuis of -kookplaat. In onze modelwoningen kunnen mensen zien hoe de woning na de werkzaamheden klaar is voor aardgasvrij wonen.
Het team van NEvG leidt u rond in de aardgasvrije woning die klaar is om aan te sluiten op het warmtenet. Ook geven we een korte presentatie over wat er komt kijken bij (de voorbereiding op) warmte via het warmtenet- zowel voor huurders als eigenaren (in een VvE of met een rijtjeswoning). Verder helpen de energie-coaches in de modelwoningen u graag bij vragen over verduurzamen, energie besparen en aardgasvrij wonen. U bent van harte welkom in de modelwoningen aan de Jozef Oreliosingel 159 en Valeriusstraat 65. Hier kunt u zien hoe de woningen na de werkzaamheden klaar zijn voor aardgasvrij wonen. 10:00 – 16:30

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.