Ga naar de inhoud

Terugblik 2021

Climate Classic

Onder aanvuring van toenmalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven startten op 14 juni 730 fietsende klimaatrealisten aan de route over de kustlijn (NAP = 0m) waarvan niemand wil dat die er komt, grofweg de lijn van 375km van Breda – Den Bosch – Utrecht – Hilversum – Harderwijk – Zwolle – Groningen. In 2020 waren dat nog 45 deelnemers.

Voor 2022 voorspelt dat nog veel meer enthousiasme. De feiten en de ervaren klimaatopwarming zijn er het afgelopen jaar niet minder om geworden dus onze impact moet groter. Groter door meer deelnemers (bewustwording) en groter door daadwerkelijk CO2-reductie te realiseren. Iedereen weet inmiddels hoe (van stemhokje tot zonnepaneel op je dak), nu is het nog een kwestie van prioriteren en doen! We zien je graag aan de start van de 3e editie op maandag 20 juni 2022.

Gazelle 4 Climate

Op maandag 14 juni organiseerden we, gelijktijdig met de Climate Classic, samen met Koninklijke Gazelle en de Gemeente Utrecht de Gazelle 4 Climate tour. De aarde warmt op, het water stijgt, de biodiversiteit daalt. Dit is niets nieuws, en toch vragen we ons vaak af wat we eigenlijk kunnen doen. Er zijn zo veel mogelijkheden dat we er bijna duizelig van worden. Tijdens deze fietstocht hebben we meer over allerlei leuke, duurzame projecten in Utrecht geleert. Maar de boodschap was vooral: Pak de fiets! 

De route startte bij Buurten in de Fabriek met toelichting van ‘We Drive Solar’ over de toekomst van mobiliteit. De eerste stop bij de polders Rijnenburg en Reijerscop gaf ons toelichting over een mogelijk energiepark die Utrecht van duurzame stroom kan voorzien.

We fietsten verder naar Brouwerij de Leckere die met een brouwerij tour en biologisch biertje toelichting konden geven over de impact van de supply chain van voeding op het milieu. Natuurlijk kon de ‘Tiny Forest’ van de Universiteit op de Utrecht Science Park niet ontbreken. Biodiversiteit is en van de meest urgente uitdagingen van tegenwoordig.

Tenslotte finishten de deelnemers met een lekkere biologische lunch in de binnenstad bij ANNE (Alle Nederlanders Nieuwe Energie) met toelichting over duurzaamheid in de bouwsector.