Op maandag 20 juni 2022 fietsen we met meer dan 1000 duurzame fietsers bijna 400 kilometer. Een tocht langs de kustlijn die in Nederland ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt. Een kustlijn die wat Cycling 4 Climate betreft nooit werkelijkheid mag worden. Maar hoe zit dat precies met die zeespiegelstijging? En waardoor wordt deze veroorzaakt? Deze vragen beantwoorden we “In 7 etappes begrijpen hoe en waarom de Nederlandse zeespiegel stijgt!”.
De 1ste etappe:
Klimaatopwarming door verhoogde uitstoot van broeikasgassen leidt onherroepelijk tot een stijging van de wereldwijde zeespiegel. Hoe dat uitpakt voor de zeespiegel in de Noordzee is ingewikkeld doordat meer processen betrokken zijn dan op de open oceaan.
Uitzetting van Oceaanwater
De mondiale zeespiegel stijgt op dit moment met zo’n 4 millimeter per jaar. Dat komt niet alleen doordat de hoeveelheid zeewater toeneemt door smeltend landijs, maar ook doordat het zeewater opwarmt en uitzet. Dit laatste effect is niet overal even sterk en de gerelateerde zeespiegelstijging is dan ook niet overal even groot. Zo is in een kilometersdiepe oceaan het effect van opwarming potentieel veel groter dan in de ondiepe Noordzee; er is immers meer water dat kan uitzetten.[1]
Smelten Antarctica
In Nederland zal de toekomstige zeespiegelstijging waarschijnlijk net iets boven het wereldgemiddelde liggen. Deze verhoogde stijging komt doordat het smelten van Antarctica 100 tot 120 % meer effect heeft op de Nederlandse zeespiegelstijging vergeleken met het wereldgemiddelde. Hoe dit precies zit zal in de 2de etappe van deze rubriek uitgebreid aan bod komen.
Smelten Groenland
Aan de andere kant is de bijdrage van de afsmelt van Groenland hier in Nederland minder groot, omdat we ons relatief dichtbij de smeltende ijskap bevinden. Een grote ijsmassa zoals Groenland trekt de zeespiegel lokaal omhoog. Naarmate deze ijsmassa aan massa verliest neemt de aantrekkingskracht ervan op de nabije oceanen af. Deze afname leidt lokaal – tot een afstand van 2500 kilometer vanaf de Groenlandse ijskap – tot een daling van de zeespiegel. Verder weg van de ijskap zal de zeespiegel juist extra stijgen. Nederland bevindt zich op een afstand van 3200 kilometer van Groenland, daar waar de bijdrage nog relatief gering is, ongeveer 20 tot 30 procent van het wereldgemiddelde. [2]
Wat betekend dit voor Nederland in de toekomst? Hoe lang hebben we nog voordat het desastreus wordt? En wat wordt er op dit moment gedaan of dit effect tegen te gaan? Dat behandelen we in de volgende etappes van deze rubriek!
Bronnen:
- Van der Linden. E. 22 Juni 2021. Oceaanstromingen beïnvloeden onze zeespiegel.
- Le Bars. D. 2019. Zeespiegelstijging nu en in de toekomst.
Ik ben enorm bezorgd over de toekomst. Het lijkt me dat de mensheid te ver is gegaan in het onbegrensd ingenomen te zijn met zichzelf. Daardoor is een steeds groter vervreemding tussen de mens en de natuur ontstaan. De natuur onze moeder en beschermer wordt nu beschouwd als bron voor verrijking van ver ontwikkelde landen en sommige specifieke multimiljonairs, egoïste figuren onder ons. Ik ben Braziliaanse, daar geboren en getogen en het doet met enorme pijn om te zien hoe bergen die rijk zijn aan belangrijke minerale ertsen, geslecht worden tot dat ze verdwenen en in hun plaats een diep gat in de grond achterblijft. De ertsen worden gebruikt om de honger naar luxe, welzijn en rijkdom van weinigen te lessen; eeuwige oude bomen worden gekapt in Mata Atlantica het stuk oerbos, dat loopt van Atlantische Oceaan naar het westen tot de Stille Oceaan en in het oerwoud: de Amazonas.
Het geweld tegen de natuur is zo groot dat de bomen worden omver gegooid door tractoren, die gewapenden met dikke kettingen, parallel het bos verder inrijden. De boomstammen (hardhout) worden verkocht aan verre rijke landen, het afval dat overblijft, wordt verbranden en het lege plek wordt aan onscrupuleuze boeren verkocht om soja te verbouwen of ‘pecuaria’ rundvee te handhaven. Rundvee voor exportactie naar rijke landen. Het resultaat daarvan is dat de grote rivieren drogen uit, in massa gaan de vissen, krokodillen en andere waterdieren dood. Appen, jaguars, ‘antas’, miereneten, slangen, allerlei insecten en zelfs vogels die hun nesten niet willen verlaten, zoals papegaaien en ‘araras’ worden levende verbranden.
Mensen die in het noorden, boven de Evenaar wonen en het oerbos niet kennen, en daarvan geen eigen voorstelling kunnen maken, denken dat de natuur zichzelf herstelt. Maar… hoe herstellen als sommige planten of dieren soorten in zijn totaliteit verdwenen?
Op dezelfde manier handelt de mensheid ten opzicht van de Oceanen, en hun onmisbaar fauna en flora.
De natuur is niet om de mens te dienen! Wij de mensen zijn anders onderdeel van de natuur en moeten we in een betrokken medeplichtigheid met de wetten van Moeder Aarde leren leven, of anders, kiezen we voor het totaal ruïneren van ons ras en van alle andere leven op onze planeet.
Het klimaatcrisis hebben we veroorzaakt, of zullen we dat herkennen en hard werken om de natuur en op het land en het water te herstellen, of zullen onze kinderen daarvoor moeten boeten. Ik ben bang dat het zo is niet anders…
Reacties zijn gesloten.