De Klimaatklassieker

Ieper - Gent - Antwerpen
Zondag 18 juni 2023

Zeespiegelstijging houdt zich niet aan landsgrenzen

Op ZONDAG 18 JUNI 2023 wordt de klimaatklassieker – gefietst.

Tijdens deze tocht fietsen we ruim 200 kilometer langs de kustlijn die in België zou ontstaan als de zeespiegel te ver doorstijgt ten gevolge van de klimaatverandering. Een kustlijn die wat ons betreft geen werkelijkheid mag worden. Met deze tocht vragen we aandacht voor klimaatverandering, de stijging van de zeespiegel en de gevolgen daarvan. 

Classic België

Vorige eeuw steeg de zeespiegel al met 20 centimeter. Deze eeuw dreigt daar nog eens tot 80 centimeter bij te komen. Dat moeten we zien te voorkomen. Hoe? Heel simpel door te stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen.

De Belgische tocht wordt exact een dag voor de Nederlandse Climate Classic gereden. Klimaatverandering kent namelijk geen grenzen, en zo geven we de gelegenheid aan enkele fietsers om ‘de fakkel door te geven’ en beide tochten de combineren. 

Tijdens de Klimaatklassieker worden we uit de wind gehouden door niemand minder dan de Leeuw van Vlaanderen, Johan Museeuw. De route door België gaat van Zuid naar Noord. We vertrekken voor dag en dauw (althans voor een zondag) in Ieper in het Touquetpark, en rijden langs de Menenpoort door Flanders Fields richting het historische Brugge. In Gent wordt gelunched, en via Dendermonde finishen we bij het MAS in Antwerpen. De route vind je hier.

Ook is het mogelijk te starten in Gent en de laatste helft van de klimaatklassieker te fietsen.

Ieper - Brugge - Gent - Antwerpen

De start in Ieper is om 9:00. Daarmee goed bereikbaar per trein! 
> 7h03 Brussel Zuid (trein richting Oostende), 7h37 overstappen in Gent Sint Pieters (trein richting Poperinge), aankomen in Ieper om 8h44.
 > 6h37 Antwerpen Centraal (trein richting Poperinge), aankomen in Ieper om 8h44. 
 > 6h48 Oostende (trein richting Zottegem), 8h10 overstappen in Kortrijk (trein richting Poperinge), aankomen in Ieper om 8h44.

De Klimaatklassieker wordt mede mogelijk gemaakt door

NL Ambassade in BE

De Nederlandse ambassade in België

De Nederlandse Kamer van Koophandel voor België en Luxemburg

Deelnemende bedrijven

Battolyser Systems

Battolyser, the ‘Next Generation Electrolyser’

A net Zero Energy System requires energy storage and flexibility

A net Zero Energy System requires access to affordable Green Hydrogen

Battolyser® is the world’s first integrated battery and electrolyser system. It is flexible, robust and efficient.

Imagine… Always Clean Energy

Bij Tensing en Avineon helpen wij organisaties om slimmer te werken met de inzet van geografische data. Beter samenwerken, gefundeerd beslissingen nemen en kostenreductie zijn hier voorbeelden van. 

Maar wist je dat geografische data erg bruikbaar is om de gevaren voor onze planeet beter in kaart te brengen en problemen te voorkomen of op te lossen. Zo helpen wij Provincie Noord-Brabant om stikstof uitstoot te reduceren, de gemeente Tilburg met energietransitie en diverse water- en nutsbedrijven om het energie- en water verbruik te verminderen.  

Om dit alles kracht bij te zetten ondersteunen wij diverse goede doelen, waaronder de Climate Classic. Met een 16-tal collega’s zullen wij ons in het zweet werken om verdere opwarming van onze mooie planeet tegen te gaan. Moedig jij ons aan? 

Climate Stripes Belgium

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.