Inschrijven Climate Classic

Op maandag 14 juni is het zover: de tweede editie van de Climate Classic.  Een tocht van ruim 375 km langs de toekomstige kustlijn die, als klimaatverandering in dit tempo doorzet, al eind van deze eeuw werkelijkheid kan zijn.

Is 375 km net teveel van het goede? Dan kun je ook kiezen voor de 125 km versie (Breda – Utrecht), of de 250 km versie die start in Utrecht.

Het wordt een race tegen de klok om voor het donker binnen te zijn in Groningen. Afhankelijk van de snelheid zul je tussen de 13 en 16 uur op de fiets zitten. Deze afstand vraagt om een gedegen voorbereiding en zeer goede conditie. Onderweg zorgen we voor voldoende eet- en rustplekken. Maar niet te lang want: “Time Is Our Only Challenge”.

Door overweldigend succes is de inschrijving gesloten. Stuur een mail naar classic@cycling4climate.nl dan zetten we je op de gëinteresseerdenlijst voor 2022

Ingeschreven, maar wil je nog de zondag pastamaaltijd of de pendel voor de terugweg boeken?  Dat kan tot uiterlijk zondag 6 juni via Your Ticket Provider : deze link of de knop hiernaast/onder. 

Op zondag 13 juni vindt de Belgische editie van de Classic plaats. Hiervoor zijn nog enkele plekken. Hier meer info

De routes zijn vastgesteld:  Breda-Utrecht ; Utrecht – Groningen en natuurlijk de echte route: Breda – Groningen

375 km

BREDA – GRONINGEN

Vereiste conditie
Atletisch 100%
 • Climate Stripes wielershirt en sokken*
 • Start in Breda vanaf 5:15 (koffie en banaan)
 • 5 verzorgingsposten
 • Feestelijk finish & pasta in Groningen
 • GPX bestand van de route
 • Medische- en technische assistentie

€ 95

125 km

BREDA – UTRECHT

Vereiste conditie
Goed 50%
 • Climate Stripes wielershirt en sokken*
 • Start in Breda vanaf 6:45 (koffie en banaan)
 • Verzorgingspost halverwege
 • Feestelijk finish & taart in Utrecht
 • GPX bestand van de route
 • Medische- en technische assistentie

€ 60

250 km

UTRECHT – GRONINGEN

Vereiste conditie
Hoog 70%
 • Climate Stripes wielershirt en sokken*
 • Start in Utrecht vanaf 8:00 met koffie en taart
 • 3 verzorgingsposten
 • Feestelijk finish & pasta in Groningen
 • GPX bestand van de route
 • Medische- en technische assistentie

€ 95

* Check vooraf hier de maattabel. Maten vallen groter dan onze voorgaande shirts.
Reeds in het bezit van een C4C shirt? Lees dan deze toelichting.

Starttijden

De eerste deelnemers van de 375 km tocht (Breda – Groningen) starten vanaf 5.15 uur. Bij het inschrijven kun je je gewenste startblok opgeven. Ga hierbij uit van de volgende gemiddelde snelheid die je verwacht te fietsen:

 • 28 km / u    Start om 5:15 of 5:30
 • 30 km / u    Start om 5:45 of 6:00
 • 32 km / u    Start om 6:15 of 6:30
 
Deelnemers van de 125 km tocht (Breda – Utrecht) starten om 6:45 en 7:00. Deelnemers van de 250 km tocht (Utrecht – Groningen) starten tussen 8:00 en 9:00 in Utrecht.

Carbon Commitment

We fietsen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar aandacht is niet genoeg. We willen impact maken. 

Ook hier geldt: Samen maken we meer impact. Als deelnemer van de Climate Classic verwachten we dat ook jij een bijdrage levert om je eigen footprint of die van je vrienden/familie/collega’s te verminderen. 

Iets wat jij gaat doen (naast een stukkie fietsen) om CO2 te reduceren. Denk hierbij aan een half jaar geen vlees eten, toch eens dat gesprek met de buren dat ook hun dak van zonnepanelen kunnen worden voorzien, lid worden van een lokale energie-coöperatie, dit jaar met de trein op vakantie, bomen planten of je eigen footprint compenseren.  Meer info vind je hier.

Carbon Law

De Carbon Law: onze CO2 uitstoot moet iedere 10 jaar halveren.

Vervoer terug van Groningen naar Utrecht en Breda

Er zijn diverse mogelijkheden om terug te gaan naar Utrecht en Breda. Mogelijk halen familie of vrienden je op in Groningen of ga je per trein terug. De capaciteit van het fietsvervoer in de intercity treinen vanuit Groningen is echter beperkt. Daarom zetten we ook twee pendelbussen in voor het vervoer van je fiets en jezelf.

Pendel service
De pendelbus kost € 35,- per persoon (inclusief fiets). Het tarief is hetzelfde voor beide eindbestemmingen (Utrecht en Breda). De pendel gaat door (mede vanuit milieuoverwegingen) indien minimaal 30 deelnemers per pendel zich hiervoor aanmelden. De pendel service is bij te boeken tijdens de inschrijving maar ook achteraf nog bij te boeken. Waarschijnlijk zullen er meerdere bussen rijden. De vertrektijd uit Groningen maar nog worden bepaald zal tussen 20.00 en 22.00 zijn!

De pendel service wordt uitgevoerd door de firma Wielerbus en is bij te boeken bij inschrijven.

Climate Stripes Shirt & Sokken

Klimaatverandering is een abstract begrip. De Climate Stripes, waarin de gemiddelde temperatuur van de afgelopen 150 jaar visueel is weergegeven, maakt het in 1 klap duidelijk: De laatste 20 jaar waren de warmste ooit gemeten. Tijdens de Classic fietsen we daarom allemaal in Climate Stripes shirts en sokken, die zijn inbegrepen bij de inschrijving. Check voor inschrijven je maat en verdere details op de kleding-pagina. De shirts en sokken liggen klaar op de start locaties in Breda en Utrecht.

Gebruikte materialen
De shirts en sokken zijn gemaakt van 100% gerecyclede materialen. Zo proberen we onze impact op het milieu zo minimaal mogelijk te houden.

Heb je al een Cycling 4 Climate shirt?
We willen natuurlijk geen verspilling of onnodige extra shirts in de kast. We willen je daarom de optie geven om je shirt aan een student te doneren, het in te zetten voor een CO2 compensatie project of een deel van je inschrijvingskosten (€ 30) terug te krijgen. Schrijf je eerst in voor de Climate Classic (waarbij je in het inschrijfproces gewoon een shirt-maat opgeeft) en vul daarna dit formulier in om je voorkeur aan te geven.

Achtergrond en visuals van de Climate Stripes vind je hier.

Overnachten & Bagage

De start in Breda is vanaf hotel Princeville.  Deze is echter volledig volgeboekt. Wil je in de buurt overnachten, dan adviseren we het Bastion hotel of het Novotel.

Op zondagavond kun je wel gebruik maken van een pasta buffet in het hotel Princeville. Deze kun je tijdens je inschrijving bijboeken, maar is ook later nog los te boeken (tot uiterlijk 1 week voor de tocht).

Bagage
Je bagage (bijvoorkeur natuurlijk zo min mogelijk), kunnen we voor je naar je finish brengen. 

Hotel Princeville

Hotel Princeville

From marginal gains to a Circular Revolution

Het handboek Circulaire Economie voor de hele wielerwereld! Van UCI tot fabrikant, van winkelier tot fietser, iedereen kan bijdragen aan het realiseren van een ‘circulaire revolutie’. Een revolutie die er voor zorgt dat het winnen van eindige grondstoffen, vervuiling, CO2-emissies en afval in de fietsenindustrie tot het verleden behoren. Een revolutie die zorgt voor betere producten voor de consument, betere verdienmodellen voor de industrie én de kans voor onze planeet om zich te herstellen. 

Het boek is geschreven door Erik Bronsvoort & Matthijs Gerrits en gebaseerd op hun ervaring om de  fietsindustrie duurzamer te maken.

Deelnemers van de Climate Classic kunnen het boek met €8,- korting bestellen tijdens het inschrijven. Het boek krijg je gesigneerd door Erik bij de finish!

Circular Revolution

De bijbel voor de duurzame fietser

Cycling 4 Climate, Central Events & Corona

Central Events is gespecialiseerd in het organiseren van fiets-events. We zijn dan ook blij dat we de tweede editie van de Climate Classic met hen organiseren. Tijdens de tocht zullen alle dan geldende corona regels in acht worden gehouden. Deze lees je op onze Corona pagina.

Indien blijkt dat de Climate Classic niet op 14 juni georganiseerd kan worden i.v.m. het coronavirus, dan proberen we het evenement te verplaatsen naar maandag 12 juli. Mocht het alsnog niet doorgaan dan krijg je een deel van je inschrijfgeld terug. Het shirt en sokken zijn namelijk dan al besteld en die sturen we je per post.

Ervaringen van vorig jaar

Verwachte doorkomsttijden

PlaatsDoorkomst 375 km tochtDoorkomst 120 km tochtDoorkomst 250 km tocht
Breda05:30 – 0 km06:15 – 0 km
Den Bosch (stop)07:10 – 50 km08:00 – 50 km
Utrecht (stop)09:10 – 110 km10:15 – 110 km8:00 – 0 km
Hilversum10:55 – 140 km9:00 – 30 km
Harderwijk (lunch stop)12:15 – 180 km11:30 – 70 km
Zwolle14:45 – 225 km13:45 – 105 km
Dalfsen (stop)16:45 – 285 km16:00 – 175 km
Noordwolde (stop)18:50 – 325 km18:00 – 215 km
Groningen20:30 – 375 km20:00 – 250 km

Stay tuned!

Op de hoogte blijven?  Volg Cycling 4 Climate op Facebook, Cycling4Climate op Instagram of ClimateClassic op Twitter voor de laatste updates!

Cycling 4 Climate wordt mogelijk gemaakt door

Logo Antea R Group - PMS308
Gazelle
APPM (1)
Jaga_ClimateDesigners_WIT 500x500px
sss