24 jaar na de Elfstedentocht

inrijden voor de editie in 2022...

De tocht der tochten heeft nog nooit zolang niet plaatsgevonden

De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden en wordt maximaal eenmaal per winter gehouden. In totaal werd de tocht vijftien maal verreden.

De tocht kan alleen georganiseerd worden als het vriest. En niet een beetje, maar stevig en gedurende een langere periode. Een periode die door klimaatverandering helaas steeds minder vaak voorkomt. 

De recentste tocht vond plaats in 1997. Er heeft nog nooit zo veel tijd tussen twee edities gezeten als nu. Het oude record stond op 8070 dagen, tussen de edities van 1963 en 1985. Inmiddels zitten we op meer dan 8725 dagen…  and counting.

De relatie tussen het Nederlandse klimaat en de elfstedentochten zien we goed terug in onderstaande figuur (met dank aan KNMI).

 

4 januari 2022: 2.500 deelnemers die de Elfstedentocht fietsen?

Doorkomsttijden Elfstedentocht

Klimaatverandering is een lange termijn crisis. Om stil te staan bij de gevolgen en spreekwoordelijk afscheid te nemen van de tocht der tochten, zijn we in samenwerking met de stichting Friesland Beweegt, voornemens om op 4 januari 2022 een groot fiets event langs de 11 steden te organiseren.

Geïnteresseerd? 👇🏼👇🏼👇🏼👇🏼

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.