Fiets mee met de duurzame Elfstedentocht in 2022

Op 4 januari 2022 is het 25 jaar geleden dat Henk Angenent en Klasina Seinstra de laatste Elfstedentocht wonnen.

In deze 25 jaar is de gemiddelde temperatuur in Nederland met 1,1 °C gestegen. Dit is twee keer zo snel als de wereldwijde temperatuurstijging.

Het klimaat verandert en dat heeft grote gevolgen voor Nederland. Hogere temperaturen, droogte en periodes met extremere regenval. Ook de tocht der tochten ondervindt de gevolgen van de klimaatcrisis.

4 januari : 2022 deelnemers aan de start

Om stil te staan bij het gedenkwaardige moment van 1997 en om aandacht te vragen voor de gevolgen van de klimaatcrisis slaan Stichting Friesland Beweegt, de Freonen en Cycling 4 Climate de handen ineen. 

Op 4 januari 2022 organiseren we een unieke jubileum editie van de Tocht der Tochten: helaas niet op de schaats, maar met een ander oer-Hollands fenomeen: de fiets.

Ben jij een klimaatheld die wel van een sportieve uitdaging houdt? Of gewoon een enorme fietser die graag weer eens zou schaatsen? 

Op vrijdag 22 oktober om 10.00u opent de inschrijving op de website van Friesland Beweegt.

Zorg ervoor dat je vooraf weet wat jou footprint is! 👇

Winterfietsen

Klimaatvoornemen

Wat is jouw klimaatvoornemen voor 2022?  Samen willen we impact maken, dus vragen we je een klimaatvoornemen te doen: wat ga jij doen om je CO2 footprint en die van anderen substantieel te verlagen?

Wil je weten waar je grootste impact te halen is? Doe de Friese Voetafdruk test en Be The Change!  (gebruik code 25 als je in Friesland woont, en code 97 als je buiten Friesland woont)

Praktisch

Drie afstanden: 90, 140 en 210 km. Alle type fietsen welkom!

Start vanaf 7.00 vanuit de Elfstedenhal (en zelfs om 6u voor steppers)

Eten en drinken langs de route en vega pasta bij de finish

Bedrijfsteams vanaf 4 personen

Samen gaan we sneller

En daarom zijn we heel blij dat de Stichting Friesland Beweegt en Fossylfrij Fryslan met ons samenwerken. 

Friesland Beweegt

ANBI stichting Friesland Beweegt biedt werkervaringsplaatsen aan mensen die (weer) op weg zijn naar een plekje op de arbeidsmarkt en een zinvolle dagbesteding aan hen waarvoor betaald werk niet (meer) weggelegd is. Met deze unieke mix aan vrijwilligers organiseren we sportieve evenementen en Waddentrips reizen, publiceren we fietsroutes en -activiteiten via Doortrappen.frl, wandelroutes en -activiteiten via Doorstappen.frl, organiseren we opStapbus activiteiten voor sociaal zwakkeren en geven verkeersveiligheidslessen op basisscholen in Friesland.

Freonen

Freonen zetten samen de schouders onder een schone toekomst. Haar doelstelling is het bevorderen van duurzaamheid in de Friese samenleving, met name voor wat betreft het zoveel mogelijk reduceren of doen reduceren van het gebruik van fossiele brandstoffen en energiebronnen. Een win-win voor particulier, bedrijf en samenleving.

Jumbo

Of het nu gaat om een beter dierenwelzijn, het tegengaan van voedselverspilling, energiezuinige winkels en vrachtwagens, of klanten helpen om gezonder te eten en te leven. Als familiebedrijf staan we middenin de samenleving en voelen wij ons verantwoordelijk voor de wereld om ons, nu en in de toekomst. Bij alles wat we doen, hebben we bij Jumbo oog voor mens, dier en milieu. 

Klaar om gas te geven tijdens de Winterfiets Elfstedentocht?! Hebben wij effe goed nieuws. Tijdens de Tocht der Tochten zorgt Snelle Jelle met de (te) krachtige kruidkoek voor ‘n dosis energie waarmee je kan blijven gááááán!! De verpakkingen van deze kruidkoekrepen zijn ook nog ’s volledig recyclebaar. Pak lekker mee, zo’n reep!!

Futurum
WE LIKE TO SUFFER IN NATURE, BUT NATURE DOESN’T HAVE TO SUFFER FOR US
 
FuturumShop is het kledingmerk FUTURUM gestart vanuit de visie dat fietskleding duurzamer en goedkoper kan met oog voor detail en kwaliteit. FUTURUM zet in op het gebruik van duurzame stoffen zoals merino, productie in Europa, duurzame verpakkingen zonder plastic en het ontwikkelen van producten met een langere levensduur. 
Liefhebber van mountainbiken, wielrennen of een mooie fietstocht op de e-bike?

Lees dan BIKE explorer, het tijdschrift voor de avontuurlijke fietser! 

Uw logo hier?

Alleen samen kunnen we klimaatverandering aan” is een van onze motto’s.  Daarom organiseren we de winterfiets elfstedentocht met partners waarmee we samen het verschil kunnen maken.

Wilt u onderdeel zijn van dit unieke moment en samen met ons de versnelling naar een klimaatneutrale economie inzetten? Neem dan contact op met joost@cycling4climate.nl : want samen gaan we sneller!

Welke afstand je op 4 januari ook gaat fietsen: reken er op dat het winterklimaat die dag je grootste tegenstander gaat zijn: een gewaarschuwd mens stapt goed gekleed op de fiets.  

Mocht je de tocht in stijl willen fietsen met het “Climate Stripes” wintershirt, bestel hem dan zo snel mogelijk: de voorraad is beperkt.

In de loop van oktober zullen we de website aanvullen met praktische informatie, zoals starttijden, hotel-informatie, revitalisering tijdens de tocht, etc, etc.

Het wordt een behoorlijke inspanning, dus blijf trainen en blijf gezond!  

Doorkomsttijden Elfstedentocht

Vragen? Stuur een mail naar info@cycling4climate.nl

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.