KvK-nummer

74148966

RSIN

859789147

Rechtsvorm

Stichting

Statutaire naam

Stichting Cycling 4 Climate

Internetadres

cycling4climate.nl

E-mailadres

info@cycling4climate.nl

Beleidsplan – Summary

Inleiding

Stichting Cycling 4 Climate is opgericht door fiets- en duurzaamheidsfanaten Sebastian Ferfers en Samuel Beltman. Samen met Anneke Wensink zijn Sebastian en Samuel lid van burgerinitiatief Utrecht Klimaatneutraal 2030 (UKN2030), bekend van de Klimaat Stemwijzer Utrecht: www.klimaatwijzerutrecht.nl. Stichting Cycling 4 Climate is een spin-off van UKN2030, met als doel om met fietsevenementen geld op te halen voor duurzame projecten in de regio Utrecht en de bewustwording en actiebereidheid op het gebied van klimaatverandering te vergroten.

Missie en visie 

Het klimaat verandert. Cycling 4 Climate is een fantastische mogelijkheid om bij te dragen aan het MVO beleid als medewerker bij een bedrijf, om fit te worden en om geld op te halen voor een duurzame toekomst. Het is een kans om onderdeel te zijn van het meest unieke evenement voor duurzaamheid van het jaar. En van een groeiende beweging voor een duurzame wereld.

Onze visie

In 2019 zal onze pilot plaatsvinden in Utrecht, dé fiets hoofdstad van de wereld. Volgend jaar breiden we uit naar meerdere steden. Utrecht is in 2020 het vertrekpunt van de Ronde van Spanje, La Vuelta. Wij willen helpen van de Vuelta het meest duurzame fietsevenement ooit te maken. Daarnaast gaan we geschiedenis schrijven door het Guiness World Record te verbreken door zoveel mogelijk stroom op te wekken met fietsen (in 2020). Op deze manier kunnen we een brug leggen tussen mensen die al bezig zijn met duurzaamheid en mensen die er nog niet of weinig bij betrokken zijn.

Het evenement en onze doelen

We plaatsen op een drukke zomerdag van ‘s ochtends tot ‘s avonds 100 spinningfietsen op de Neude en koppelen deze aan een display waar de opgewekte kilowatts te zien zijn. Deelnemers (zowel individuen als bedrijventeams) melden zich vooraf aan voor tijdslots van 1 uur (inschrijfgeld is € 15). In totaal kunnen circa 1.000 deelnemers meefietsen in de #Cycling4Climate uitdaging. Zij zullen vooraf aan het event geld ophalen dat na het event aan een lokaal duurzaam doel zal worden gedoneerd, gekozen door een onafhankelijke jury. Op het plein zullen aanbieders van duurzame oplossingen aanwezig zijn, zodat deelnemers kunnen leren welke stappen ze nu al kunnen nemen voor een duurzame toekomst.

Activiteiten van onze organisatie

Cycling 4 Climate is opgezet met het doel om leuke fiets evenementen te organiseren die mensen in contact brengen met duurzaamheid. We hebben 2 hoofddoelen:

  • Bewustwording vergroten van klimaatverandering, welke rol we hierin spelen en wat we kunnen doen om een positieve impact te maken.
  • Fondswerving om duurzame doelen en projecten te ondersteunen. Projecten worden door een onafhankelijke jury gekozen en afhankelijk van het opgehaalde geld over verschillende projecten verdeeld.

Het Cycling 4 Climate event gaat dit jaar (2019) voor het eerst plaatsvinden in Utrecht aan het eind van de zomervakantie: zaterdag 24 augustus. Onze visie voor het volgende jaar (2020) is om het evenement verder uit te breiden naar meerdere steden. We hebben met de gemeente gesproken om samen te werken met de organisatie van de Vuelta (wielerronde van Spanje). Het zou fantastisch zijn om Cycling 4 Climate na de pilot run in 2019 in 2020 in de 3 steden van de Vuelta te organiseren: Utrecht, Breda en Den Bosch.

Bestuur en werknemers

In de statuten staan de volgende bestuurders:

Voorzitter: Samuel Beltman

Secretaris: Sebastian Ferfers

Penningmeester: Sebastian Ferfers

Mede bestuurslid: Anneke Wensing

De Stichting Cycling 4 Climate wordt volledig door vrijwilligers ondersteunt. Noch het bestuur noch vrijwilligers worden betaald. Belangrijke partners die ons ondersteunen zijn:

  • Frank Bonekamp en Nienke Bouwman-van Der Meer van Stichting Socialrun
  • Joost Brinkman, o.a. bestuurslid bij Rijne Energie