Prov Noord Holland tocht

Duurzame doeners werken elke dag om klimaatverandering een halt toe te roepen. 

De aarde warmt op, het water stijgt en de biodiversiteit daalt. Dit is niets nieuws, en toch vragen we ons vaak af wat we daar eigenlijk aan kunnen doen. Er zijn zo veel mogelijkheden dat we er bijna duizelig van worden, dus waar begin je?

Cycling 4 Climate gaat bij deze helden op bezoek en organiseert in 2022 elke maand een klimaattocht: boordevol inspiratie en mooie voorbeelden hoe het anders kan!

Zaterdag 21 mei: Noord Holland
Start 10:00 station Heerhugowaard

Mei - Noord Holland

Er zijn twee routes gemaakt:

 1. Recreatief: 42 of 60 km (link)
 2. Racefiets: 97 km (link)

De recreatieve routes zijn gebaseerd op knooppunten waardoor ze heel makkelijk te volgen zijn. Via linkjes (hieronder) zijn de routes te bekijken, te printen en te downloaden. Voor de sportieve fietsers hebben we GPX die je op je fietscomputer kunt opladen (of bijvoorbeeld met de app BikeGPX op je smartphone kunt zetten)   

De recreatieve route kun je hier bekijken en printen. De racefiets route vind je hier.

Bij de inschrijving vragen we je wat je klimaatvoetafdruk is. Deze bereken je hier en hieronder is toegelicht waarom we dat graag weten (en wat je eraan gaat doen!)

Om 10.00 uur starten we bij het station Heerhugowaard (Stationsplein 5), alwaar gedeputeerde Edward Stigter het startschot geeft.

Het startpunt maakt deel uit van het OV-knooppuntenprogramma van de provincie. Op dergelijke plekken komen wonen, werken en voorzieningen meer samen dan voorheen, zodat minder reisbewegingen nodig zijn. Wat is natuurlijk beter is voor het klimaat! Hier meer info over OV-Knooppunten.

Hierna zijn er verschillende locaties waar we langsfietsen:

 1. Stad van de zon: deze duurzame wijk was zijn tijd ver vooruit! (adres volgt zsm)
 2. HVC Alkmaar: in 2022 verandert een restafvalverbrander naar hergebruik van afval als grondstof voor nieuwe producten en het voorzien van half miljoen huishoudens van duurzame energie via zon, wind en biomassa (toelichting bij de zonnevelden). 
 3. Zonneweide Bergen – Met ruim 9.500 zonnepanelen zorgt Bergen Energie (de lokale coöperatie) voor heel veel duurzame stroom. Zie ook: Bergen Energie – Samen voor productie van duurzame energie in de gemeente Bergen
 4. Schoorl : Volgens de KNMI wordt Schoorl in 2050 droogste plek van Nederland”. Hier bezoeken we het Buitencentrum Schoorlse Duinen en staat er een verfrissing voor je klaar!
 5. Camperduin (optioneel voor de 60km variant):  Hier zie je een mooi voorbeeld hoe we Nederland met hulp van de natuur beschremen tegen de kracht van de zee. Lees er alvast over: Nieuwe Hondsbossche Duinen.

De racefietsers gaan daarna door naar het grootste windpark van Nederland en brengen bezoek aan Agriport !
a. Windpark Wieringermeer: in Nieuwesluis het Hollands dijkdorp.
b. Bij Agriport bezoeken we Energiebedrijf ECW Energy waar zich een aardwarmte installatie en hoge temperatuur energie opslag bevindt. (adres volgt zsm)

 

Recreatieve route

 • Start en finish bij een station (voor iedereen bereikbaar)
 • Je fietst over de mooiste fietspaden en door de mooiste natuur
 • Met het volgen van fietsknooppunten is het onbezorgd genieten  
 • Je bezoekt locaties die nu concreet beter met het klimaat omgegaan
 • Daarom krijg je soms een extra routebeschrijving hoe je daar komt
 • Je kan bij iedere bezoeklocatie met je fietstocht gaan beginnen 
 • Start en finish bij station Heerhugowaard is dus echt geen must
 • Print deze routebeschrijving voordat je per fiets op pad gaat 
 • Wat is 60 km fietsen? Slechts drie uur genieten bij 20 km per uur (of 4 bij 15km/u)

Racefiets route

Klimaatvoornemen

We fietsen om aandacht te vragen voor de gevolgen van klimaatverandering. Maar aandacht is niet genoeg. We willen impact maken. 

Ook hier geldt: Samen maken we meer impact. Als deelnemer van de Provinciale Klimaat Fietstochten verwachten we dat je een bijdrage levert om je eigen voetafdruk of die van je vrienden/familie/collega’s te verminderen. Daarom vind je op de pagina van jouw provincie een link om jouw voetafdruk te bepalen. Heb je deze berekend of weet je deze al? Dan zijn we benieuwd wat jij gaat doen (naast een stukkie fietsen) om je voetafdruk te reduceren. Denk hierbij aan een half jaar geen vlees eten, toch eens dat gesprek met de buren dat ook hun dak van zonnepanelen voorzien kan worden, lid worden van een lokale energie-coöperatie, dit jaar met de trein op vakantie, bomen planten of je eigen onvermijdelijke uitstoot compenseren. Meer info vind je hier.

Voor elke editie zullen er verschillende afstanden zijn (tussen de 25-100km), zodat zowel de recreatieve, als de tour en de racefietser een mooie tocht kan rijden. 

Elke tocht voert de deelnemers naar 3 tot 6 interessante locaties waar gewerkt wordt aan een betere en duurzamere wereld. Hier krijg je uitleg over de impact die deze duurzame doeners maken. Zo leer je meer over wat er al gebeurd en raak je wellicht geïnspireerd om op ook zelf een leuke manier nóg meer bij te kunnen dragen. Dus schrijf je in en stap op de fiets! 

De routes zijn niet uitgepijld. Via de links kun je een GPX bestand downloaden of route uitprinten (zelf thuis doen!). Met de app BikeGPX kun je de bestanden op je smartphone ook als navigatie gebruiken.

Impressie van de eerste klimaattocht door Flevoland

Zaterdag 12 maart: Utrecht

Assen

Zes interessante locaties

Recreatieve route (60km)
Racefiets route (83km)

Emmen

Zes interessante locaties

Recreatieve route (70km) 
Racefiets route (87km)

Hoogeveen

Vijf interessante locaties

Recreatieve route (55km) 
Racefiets route (53km)

Zaterdag 12 maart: Utrecht

Inloop vanaf 9.30 bij verschillende startpunten. 

Twee afstanden: 42km en 84km (of 92km met een paar extra klimmetjes) . 

GPX Bestanden:
Korte Route: 42km
Lange Route 84 km of 92 km 

De grove tijdsindeling en exacte adressen vind je hier.

De korte route komt vlak langs tuincentrum Steck in Overvecht. Op 12 maart zamelen ze daar fietsen in voor mensen die geen fiets hebben.  Mocht je nog een ongebruikt exemplaar hebben staan, neem hem mee en geef hem daar af bij Bikeflip!  Duurzaam & Sociaal!

Bereken hier alvast je klimaat voetafdruk 

De korte route van 42 kilometer gaat langs vijf locaties. Je kunt op elk van deze locaties starten. De inloop is vanaf 9:30. Het programma start om 9:45.

 • Landgoedwinkel Korte Jansstraat 5 Utrecht (geen parkeergelegenheid). Een consumptie wordt je aangeboden door de provincie!
  * Optioneel: Oude fiets inleveren bij Tuincentrum Steck bij Bikeflip
 • Groenekan (gem De Bilt): de leden van Energiecoöperatie BENG! vertelt hoe ze een zonneveld met 1.000 zonnepanelen realiseerden.  
 • Zeist: in het Energiecentrum (Slotlaan 300) krijg je tips over hoe je zelf je huis kunt verduurzamen
 • Driebergen: parkeerterrein bij Triodos Bank (Hoofdstraat 10, Driebergen). Met de 3.300 m2 zonnepanelen boven het parkeer terrein wordt het gebouw van Triodos Bank van energie voorzien. Daarnaast zijn er 120 bi-directionele laadpalen. Een medewerker van Triodos Bank vertelt over het hoe en waarom.
 • Werkhoven: een groep enthousiaste inwoners ging aan de slag met het vergroenen en klimaatadaptief maken van dorp en schoolplein. Bekijk het fraaie eindresultaat en luister naar de ervaringen. Delteykschool De Curtis 7E.

Bij de lange route kom je langs zes locaties. Je kunt starten in Utrecht (Korte Jansstraat 5; let op: hartje centrum = geen parkeergelegenheid) of bij de Triodos Bank , Hoofdstraat 10 in Driebergen (volg borden parkeerplaats).

 • Landgoedwinkel Korte Jansstraat 5 Utrecht (tevens start locatie en consumptie van de provincie!)
 • Parkeerterrein van Triodos Bank op landgoed De Reehorst in Driebergen: Met de 3.300 m2 zonnepanelen boven het parkeer terrein wordt het gebouw van Triodos Bank van energie voorzien. Daarnaast zijn er 120 bi-directionele laadpalen. Een medewerker van Triodos Bank vertelt over het hoe en waarom. 
 • Bos bij Leersum: een valwind in juni 2021 veroorzaakte enorme schade in het dorp en aan de natuurgebieden rondom Leersum. Staatsbosbeheer vertelt over die gebeurtenis en over de manier waarop het (Lombok)bos hersteld wordt.
 • Wijk bij Duurstede: Energiecoöperatie EWEC vertelt hoe ze zonne-energie opwekken op het dak van de oude steenfabriek en bij het energieloket krijg je tips om zelf energie te besparen.
 • Ecowijk Houten: hier kun je zien en horen wat het betekent om in een Ecowijk te wonen.
 • Waterstoftankstation Nieuwegein: het eerste publiek toegankelijke waterstofstation van de provincie! Medewerkers van Jos Scholman vertellen over de motieven en ervaringen. Het wagenpark van Jos Scholman rijdt op waterstof.

Zaterdag 12 februari: Flevoland

Inloop vanaf 9.30 op het provinciehuis 

Twee afstanden: 36 en 60 kilometer. 
De korte route vind je hier
De lange route vind je hier

De GPX bestanden vind je hier

De adressen en grove tijdsindeling vind je hier.

Rond 15:00 ben je weer terug op het provinciehuis (voor lunch wordt gezorgd)

Praktische informatie
9:30 Inloop met koffie en thee op het provinciehuis (Visarenddreef 1, Lelystad)
10:00 Welkom door gedeputeerde Jop Fackeldey
10:15 Start 60 km; 10:30 Start 36 km route

De tocht gaat langs de volgende locaties waar je een toelichting van ± 20minuten krijgt:
* Vinyl Recycling: het recycling bedrijf voor PVC.
* De Boerderij van de Toekomst de naam zegt t al!
* Giga-storage: het grootste batterij opslag systeem van Nederland 
* SolarVation: Ontwikkelaar van innovatieve energiesystemen
* FlevoBike (alleen op de 60km route)
* Lunch bij Boerkok (aangeboden door de provincie)
* Duurzaamheidswinkel Flevoland

Bereken hier je klimaat-voetafdruk. 

Samen gaan we sneller

IPO

Het Interprovinciaal Overleg behartigt de gezamenlijke belangen van de provincies in ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Enerzijds door een informerende en richtinggevende rol te spelen bij de (formele) voorbereiding van beleid dat voor de provincies van belang is. Anderzijds door kennisdeling met en informatievoorziening aan de provinciale partners en ‘stakeholders’. Het IPO beschikt hiertoe over een uitgebreid netwerk en onderhoudt contact met onder andere het kabinet, het parlement, de ministeries, de Europese Unie en maatschappelijke organisaties op de terreinen waar de provincies actief zijn. 

Uw logo hier?

Alleen samen kunnen we klimaatverandering aan” is een van onze motto’s.  Daarom organiseren we de provinciale klimaattochten met partners waarmee we samen het verschil kunnen maken.

Wilt u onderdeel zijn van dit unieke moment en samen met ons de versnelling naar een klimaatneutrale economie inzetten? Neem dan contact op met joost@cycling4climate.nl : want samen gaan we sneller!

Mocht je (één van) onze klimaatfietstochten in stijl willen fietsen, kijk dan in onze webshop voor ons assortiment aan fietskleding.

Schrijf je in!

Vragen of ideeën voor een tocht in jouw provincie?
Stuur een mail naar info@cycling4climate.nl

"SAMEN KUNNEN WE
DEZE UITDAGING AAN,
TIJD IS ONZE GROOTSTE
TEGENSTANDER"

De strepen die je hier op de achtergrond ziet geven de wereldwijde
temperatuurverandering weer sinds 1850. Klik hier voor meer info.